София Оупън с шанс за октомври

България все още има шанс да организира тенис турнира „София Оупън“.

Надпреварата е под въпрос заради пандемията от коронавирус, като от АТР продължават да мълчат относно провеждането й.

Според последните информации турнирът в "Арена Армеец" би могъл да се състои във втората седмица на октомври, непосредствено след Ролан Гарос.

Календарът на професионалния тур продължава да се обновява бавно на база развитието на събитията около COVID-19 в глобален мащаб.

Въпреки всички проблеми Европа остава най-сигурното място и това дава шанс на столицата ни да проведе събитието за пета поредна година.

Опцията това да се случи обаче е свързана най-вече с много сериозни мерки за сигурност и почти сигурно празни трибуни, пише „Тема спорт“ и припомня, че  „София Оупън“ трябваше да се проведе на 28 септември - 4 октомври.

След промяната на програмата и изместването на Ролан Гарос за 27.09 - 11.10 турнирът в България остана под въпрос.

Ситуацията обаче отново се промени, след като Китай отмени всички тенис събития до края на годината. Така седмицата 11-18 октомври вече е свободна.

Сезонът трябва да завърши със серия от надпревари на закрито, включително и Мастърса в Париж и финалите на АТР в Лондон през ноември.

Това би бил добър шанс за „София Оупън“ да подгрее големите имена и те да могат да участват на твърда настилка в зала преди края на кампанията в столиците на Франция и Англия.

Междувременно властите в Мадрид препоръчаха отмяна на Мастърса в Испания през септември. Турнирът е непосредствено след края на US Open и е предвиден за 13-20.

Според местната здравна инспекция обаче той не трябва да се организира, тъй като случаите на коронавирус в страната зачестяват. В петък в страната са били регистрирани 3092 нови случая.

"Преди два месеца бяхме напълно уверени, че турнирът ще се състои. През последните 2-3 седмици обаче ситуацията в региона на Мадрид се влоши сериозно. Сега трябва да бъдем реалисти и да приемем, че здравето винаги е водещият приоритет. Не трябва да застрашаваме никого, независимо дали става въпрос за фенове, играчи или персонал", заявиха от здравното министерство.

Крайното решение трябва да се вземе до средата на тази седмица.