Югозападната Трета лига все пак ще бъде с нов формат

Семинарът на съдиите, които ще бъдат в ранглистата на Зоналния съвет на БФС-София, ще се проведе през последния уикенд на месец юли – на 30-и и 31-и. На него реферите ще положат теоретичен изпит, който е в две части – видеоанализ и въпросник, както и физически тестове. След края на семинара ще станат ясни съдийските ранглисти за Трета лига-Югозапад, както и реферите, които ще обслужват мачовете в Елитните групи до 17 и до 15 години през новото първенство.

Седмица по-късно започват и аматьорските първенства в Трета лига. В крайна сметка Югозападната Трета дивизия ще бъде разделена на две, е решението на Зоналния съвет на БФС-София. 22-та отбора ще бъдат разпределени в две групи по 11, което означава 22 кръга в редовния сезон или 20 мача на отбор.

Групирането обаче няма да се прави на географски принцип, а според класирането. След като се изиграят мачовете в редовния сезон, първите пет отбора от всяка група сформират плейофна група за промоция във Втора лига. Там отборите ще играят по веднъж със запазване на актива от първата фаза. Останалите 12 състава ще оформят група за оставане също със запазване на точките от първата фаза. Тези тимове също ще играят по веднъж, а домакинството или гостуването е съобразно програмата. Последните четири отбора изпадат в областните дивизии.

При това положение първите 10 отбора ще изиграят общо 29 мача, а тези в групата на изпадащите – 31. Съвсем скоро разпределението на отборите ще бъде изпратено и обявено официално. От Съдийската комисия на БФС-София се похвалиха, че е завършила втората част от програмата „Ментори и таланти“ за ниво 1. В нея взеха участие пет бригади от млади и перспективни съдии, които бяха включени в програмата за сезон 2021/2022 г. Те бяха поздравени от председателя на ЗС на БФС-София Петко Петков.

На семинара присъства главният мениджър на съдиите в България Стоян Алексиев, цялата комисия към ЗС на БФС-София, начело с председателя Николай Йорданов, както и главният инструктор на Зоната Милко Николов. Програмата на семинара беше доста разнообразна. Тя включваше клипове от първата част от семинара проведена през декември; работа по групи, интензивна тренировка на терен, решаване на интерактивния тест за месец юни и измерване на BMI на младите съдии.

Особено емоционално бе заниманието на намиращия се непосредствено до хотела футболен терен под ръковоството на Николай Йорданов и инструктора по физическа подготовка към ЗС на БФС-София Янчо Янчев.