Скандал в Дупница: Цецо Видински хвърли оставка и грабна кмета!

Както съобщихме, Цветан Видински напуска ръководството на Марек. Ето какво каза той пред largoto.bg, първа част:

„След пресконференцията на кмета на Дупница Първан Дангов е нужно да кажем и ние няколко думи. Защото имаше нападки към нас, определението „крадците от Бончук“ и най-вече изречението, че той сваля доверието си от ръководството на ФК Марек. Всички знаят кой се занимава с футболния отбор. Президент е Васил Василев, а аз съм човекът, който стои зад него. За никой не е тайна, че цялата организация около футболния клуб я създавам аз – намирането на футболисти, треньори, пътувания, премии, заплащане, договори. Всичко това изцяло се дължи на мен. Според мен екипът, който съм създал, се справя перфектно. Но явно кметът визира, че крадецът съм аз, заради машините за крипто валута. Първо не знам дали тия машини са за крипто валута. Мога да покажа договори, че това са компютри. Да, компютрите са мои, имам договор за закупуване и фактури. Закупуването става 2022 г. Февруари миналата година дарявам машините на ФК Марек с цел докарване на допълнителни средства. Тези машини дори и да ги включим, не работят защото не са преинсталирани и не могат да изкарат т.нар. биткойни.

В момента тези машини не могат да копаят нищо.

Сложени са тук на съхранение. Идеята е била да докарам допълнителни средства за отбора. Преди време съм се занимавал с крипто валута и имаше един голям пик. В началото цената беше доста ниска, но с течение на времето може да утроиш инвестицията. В един период доходите можеха да станат почти десеторни. Мога да го докажа. В момента машините не работят, защото цената на тока е доста висока, а на биткойна – доста ниска. Могат да засекат и да проверят колко ток е плащано във времето. За това имам документи.

Това е за да помагам на отбора, а не си го взимам за мен.

Но сега не е рентабилно. Имах идея и след ремонта на стадиона на покрива да се сложи фотоволтаична централа до 100 киловата, като финансирането пак да е от нас. Отново за допълнителен доход за клуба. Не го правя за собствена цел, за да ни нарича „крадците от Марек“.

Г-н кмете, ще ти обясня, че „крадците от Марек“ помагат на този отбор вече над 9 години.

Първо президент беше Васил Василев, после Борис Паризов, след това аз. Искам да поясня на г-н Дангов, че след като Паризов си тръгна от клуба, отборът остана без автобус. Благодарение на нас като ръководство изплатихме този автобус и той стана собственост на клуба. Спокойно можех да го прехвърля на моя фирма, но реших, че това ще е автобусът на Марек. Той да превозва не само мъжкия отбор, но и децата от цялата школа. По този начин „крадците от Марек“ подсигуриха минимум 15 000 лв. на година от това, че клубът не плаща на частни фирми за превоз. Нека Първан Дангов се поинтересува колко ни струва едно пътуване до Добрич, Монтана или Бургас и да види колко пари сме спестили от това, че „крадците от Марек“ купиха автобус за клуба. Ние „крадците от Марек, както той ни нарича, създадохме от нищото отбор, който е трети във Втора лига със „супер големия“ бюджет от 25 000 лв. на месец. Една премия за отбора, г-н Дангов, е 5400 лв. за победа. Изплатили сме 17 премии този полусезон.

Знаете ли колко пари сме получили от Общината, колко сме дали за премии, за пътувания и какво остава за заплатите на всички футболисти, треньори? И колко остава за нас, за да може да го откраднем от стадион „Бончук“? Някой ще ми каже „като не ти изнася, защо седиш там, а не си ходиш?“. Защото искам този отбор да го виждам там, където му е мястото. Защото съм поел ангажимент към всички футболисти и всички деца в школата, които са доволни и се гордеят, че играят за Марек. Това е идеята! Не знам дали му се е случвало на г-н Дангов да се буди през нощта и да се чуди, ако утре отборът му спечели, откъде да намери 5400 лв. да плати премията. И на следващия ден отборът като спечели да си щастлив, че си ги дал. Ние сме „крадците“, ама отборът ни е на трето място и можем да кажем, че имаме едни от най-добрите футболисти.

Имаме и една от най-добрите школи в Югозападна България,

наравно с Миньор Перник и Пирин Благоевград. Имаме едни от най-добрите юноши, сигурно защото не ни пука или крадем от парите… Ще му кажа на г-н Дангов, че преди два месеца, когато идваха едни инвеститори и искаха да закупят Марек, спокойно можех да им кажа „дайте някакви пари и го взимайте“. Без да мисля за бъдещото на децата. Защото те щяха да дойдат, щяха да изгонят всички, да вземат чужди футболисти и нашият отбор повече нямаше да го има.

Тези деца от школата къде ще ходят да играят? Вкъщи ли?

Дали можех да взема 100 000 или 200 000 евро от чуждестранните инвеститори, да си живея живота и повече да не се занимавам с тая хамалогия? Били сме ходили пред Общината да му се молим на г-н Дангов да ни отпусне парите. Да, кмете, първите пари, които ти отпусна бяха за ФК Марек. Но това, г-н Дангов, са за месец септември. От август до ноември питахте ли ни как сме я карали? Как сме се справяли така, че отборът да върви и да няма един лев задължения? Ти даваш това, което е гласувано.

Г-н Дангов, ти си слуга на нашия град, не сме ние на теб слуги!

Ние сме те избрали за да работиш за нас. Никога няма да дойда пред кабинета да прося за мен! По корем да се влача, пред твоя кабинет никога няма да стъпя да искам и 2 лева за мен. За Марек съм го правил, защото заслужава. А ако мислиш, че е с користни цели, това което искаш, днес ще го получиш. Честите посещения пред кабинета му не са били, за да го видя защото много ми липсва. А за да говорим за бъдещето на Марек и да му покажем някаква отчетност. Писах му много съобщения, че искам да говорим. Няма отговор. Исках да покажа, че парите, които получаваме, и тези, които сме изхарчили от юли до 31 декември, сме на минус 57 000 лв. А към днешна дата, 2 януари, ФК Марек не дължи нито една стотинка.

Да попитам г-н Дангов, от това „крадците от Марек“ колко да откраднат? Нали ние сме крадците, той да дойде и да каже тези 57 000 лв. от къде да ги вземем, за да ги изчистим. Но ние сме ги изчистили, г-н Дангов. Ние ако Вас чакаме, нямаше да се получат нещата. Написал съм му какви са ни разходите за пролетния полусезон и исках да говорим. На клуба са необходими 274 000 лв. до края на май. Сигурните пари, които ще влязат до тази дата, са 160 000 лв.

При положение, че снемат доверието от футболния клуб, най-вероятно парите за Марек ще спрат.

Това означава, че са необходими още 114 000 лв. Управлявам отбора вече 5-6 години и не си спомням да сме имали два тренировъчни терена. Единият е благодарение на Общината и предишното ръководство. За другия всички си приписват някакви заслуги, но много малко хора знаят защо се направи изкуственият терен. Бившият кмет Методи Чимев е много добре запознат. Много добре знае защо се осъществи проектът. Аз няма да го обяснявам. Тези, които са вътре в клуба, го знаят много добре. Мога само да се похваля с това, което съм направил със скромния ни бюджет. Г-н Дангов, с 25 000 лв. имаш отбор на трето място във Втора лига. Може да попиташ кмета на Петрич, на Габрово, на Монтана по колко пари дават. Та дори кмета на Радомир може да го пита дали гласуваха преди няколко дни увеличение на бюджета на футболния им клуб със 100 000 лв.

Но той сигурно се притеснява да вдигне бюджета на Марек, защото ръководството ще го откраднем и няма да остане нищо за отбора. Този човек знае ли, че тук има футболисти, които могат да си тръгнат всеки момент и винаги ще си намерят нов отбор. Те са при нас, защото сме коректни, точни, плаща се абсолютно всичко на време. И той вместо да се радва, че има такъв отбор, той си прави някакви ПР-акции, разбива се една врата. Стадионът ни е даден с договор за стопанисване. Аз спокойно можех да кажа, че вътре е имало 10 000 лв. например. Полицията не си позволява да влезе и да разбива врата без разрешение и да сменя бравата при положение, че не знаят вътре какво има. Той (б.а. кметът) си мисли, че парите идват от кражба на ток. Не знае, че имам договор за дарение.

Този кмет знае ли, че съм тук 9 години и не съм взел и една заплата?

Г-н кмете, ти работи 40 дена и си гласува 13-а заплата. Общинските служители може би са ги заработили, а ти за 40 дни какво заработи? По програма от МРРБ имаш да ти гласуват 9 милиона, а благодарение на Бойко Христов (б.а. зам.-кметът) поне се взеха 4 милиона. Останалите до 9 милиона защо ги изгубихте? Защото нямате проекти. Знаеш ли, че футболистите на Марек взимат 10 заплати, а не 12? Не защото не искаме да им дадем 12 заплати, а защото нямаме възможност, г-н кмете“.