Ново признание за Ивайло Стоянов от УЕФА

Българският топ-съдия Ивайло Стоянов е поканен от УЕФА на семинар за ВАР-съдии, който започва утре. Реферът от Петрич пристигна днес в офиса на европейската асоциация в Нион. Той е единствен български арбитър на семинара и един от едва четиримата балканци. Другите са Фран Йович и Дарио Бел от Хърватия, както и Новак Симович (Сърбия).

Поканените съдии са общо 16 и те ще формират нова група от рефери, които ще бъдат включвани в назначения като видео-асистент арбитри (ВАР) на международно ниво.

Водещ на семинара ще бъде Карлос Веласко от Испания, който е отговорник за проекта към УЕФА. Полякът Павел Гил, който е заместник на Веласко, пък ще поеме основната тежест по обучителната програма.

Семинарът ще мине в рамките на два дни, започва с теория, видео-тестове и завършва с практически занимания.

Основната задача на УЕФА със сформирането на тази група е да подготви съдии, които работят на високо ниво със системата за видеоповторения и те да бъдат добавени към бригади от по-малки страни, в които ВАР не е въведен или е в начален етап. Така например Ивайло Стоянов може от есента да получи назначение като съдия за видеоповторенията в Шампионската лига, Лига Европа или Лигата на Нациите, ако дадена бригада няма достатъчно добре подготвен свой сънародник.

Стоянов, който е номер 2 в ранглистата в България, се доказа като експерт в новата технология, след като получи четири покани да поеме работата на монитора в гръцките дербита. Високите оценки винаги бяха поставени от шефа на гръцките съдии Марк Клатенбърг.