Кресна е втория най-малък град с Футболист на годината!

Кресна е на второ място сред най-малките градове, които са дали футболист номер 1 на България. Градчето по поречието на река Струма, откъдето е Кирил Десподов, има население между 5 и 6 хиляди жители. Има няколко победители в анкетата, които са от села, каквито са Димитър Пенев, Стойчо Младенов и покойните вече Георги Димитров-Джеки и Трифон Иванов. Стратега е от Мировяне, Софийско, а Екзекутора на Ливърпул - от село Плоски, Благоевградско. Джеки е от село Гледачево, Старозагорско, което вече не съществува, а Тyньо е роден в Горна Липница, Великотърновско.

Но ако гледаме само градовете, дали футболисти номер 1 на България, Кресна е втори сред най-малките. По-малък от него е само Златица, откъдето е победителят от 2013 година Иван Иванов. Той пък е юноша на Македонска слава и Пирин 1922.

В подбалканското градче живеят около 4500 жители. 19 пъти победителят е бил софиянец, а 13 пъти - пловдивчанин. От по-малките градове трябва да отличим Самоков, откъдето е Ивайло Йорданов и Раднево, което пък е родното място на Андрей Желязков./ "Мач Телеграф"