Олександър Бабич: Сега вече знам какво означава мир...

Пирин е в серия от 5 поредни мача без загуба – 2 победи и 3 равенства, което дава надежда, че и този сезон ще успее да запази елитния си статут. „Тема Спорт“ се свърза с украинския треньор на благоевградчани Олександър Бабич, който даде първото си интервю за вестник именно пред нашата медия. В него той говори както за „войната на терена“, така и за реалната.

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.kotasport.com/wp-content/uploads/2023/04/palms-bet-10-leva-sporten-bonus.mp4"][/video]

Г-н Бабич, как се развива Пирин във вашите очи? Движи ли се по линията, по която очаквате?

– Мога да кажа с увереност, че вече разбираме какви са силните ни страни и върху какво трябва да работим! Всеки мач предоставя информация, която трябва да се анализира правилно и да се извърши нужната работа, за да се коригират грешките. Може да се каже, че съжалявам за домакинството на Хебър (1:1). Създадохме нужните положения, но така и не достигнахме до победата.

Вярно е, че не сме губили извън Благоевград. У дома обаче мислиш единствено за успеха. Това те кара да го преследваш докрай, но невинаги успяваш. Затова и е интересно.

Какъв е таванът на Данило Полонский, който пристигна от Трета лига, но вече прави впечатление?

– Видно е, че се подобрява от мач на мач. Има още много работа, но вече можем да кажем, че по отношение на креативните действия в атака той ни помага много. В Пирин има технични футболисти, които умеят и обичат да играят с топката, но ние невинаги използваме правилно скоростта им. Сега работим върху това и се опитваме да мислим по същия начин отиграванията в пеналта.

Предстои тежка серия срещу Славия, Лудогорец, ЦСКА и Черно море. С какъв актив може да излезете от тези мачове?

– Беше много важно, че победихме Етър, който бе като ранено животно. Едва след това насочихме вниманието си към другите отбори.

Имате ли и нотка съмнение, че Пирин няма да успее да запази мястото си в елита?

– Сигурен съм, че си вършим работата честно и добре.И по този начин ще запазим мястото си в Първа лига. Към днешна дата оцеляването зависи единствено от нас. Ние вярваме, че можем да постигнем успех срещу всеки отбор.

Максим Ковальов, Андрей Йорданов, Иван Тасев, Юго Комано – все играчи, около които се шуми…

– Всички те имат потенциал и могат да достигнат още по-високо ниво. Но страхотният футболист играе последователно, на висота всеки мач – към това те трябва да се стремят сега, за да надграждат. Много се радвам, че дори национални селекционери обърнаха внимание на наши играчи – Андрей Йорданов бе в състава на България, а Ягодинкис в този на Латвия. Това означава, че сме на прав път.

Какво ви прави впечатление в българското първенство?

– Тук има много добри и подготвени футболисти. Включително и качествени чуждестранни играчи, които демонстрират добър футбол. Радвам се, че малко мачове завършват 0:0.Отборите играят нападателно и отбелязват много.

Какво сравнение бихте направили с украинското първенство преди руската инвазия?

– В Украйна има повече тактически и силов футбола, тук е по-отворен и непредвидим.

Как гледате на Кривбас? Положихте основата на отбор, който дръзва да оспорва лидерството на грандовете Шахтьор Донецк и Динамо Киев?

– Отборът прави крачка напред всяка година и се развива на всички нива. Всичко върви ръка за ръка – клуб, академия, инфраструктура, отбор. И сега виждаме, че тези правилни стъпки водят до положителен резултат.

Как осъмнахте сутринта на 24 февруари 2022 година? Как въобще човек преживява ужаса от войната?

– На 24 февруари бяхме на тренировъчен лагер в Турция с Кривбас. И в 5 сутринта вече получихме първите обаждания от роднини. Имаше слухове преди нахлуването в Украйна, но никой не вярваше, че това може да се случи.Сега, желаейки мир, вече знаеш за какво говориш и разбираш точно какво е това. Допреди не си даваш сметка. Сега със семейството ми сме в България – гостоприемна и много слънчева страна, където се чувстваме сигурни. Имам голямо желание да продължа да се развивам и да постигна успехи тук.