Марек стартира изнесена школа в училищата

Марек ще създаде своеобразна изнесена Детско-юношеска школа. Освен действащата ДЮШ на клуба, в тренировки по футбол ще бъдат ангажирани още около 200 ученици. Това стана ясно от думи на директора на школата на Марек Янек Кючуков на пресконференция днес. Заниманията по футбол ще се организират по програма на Министерството на образованието и науката и ще се водят от квалифицирани треньори от ДЮШ на Марек. Ще бъдат осигурени и необходимите пособия.

Съвместното сътрудничество е между ФК Марек и Детско-юношеската школа на клуба с 8 училища на територията на община Дупница и едно в Бобов дол. По Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“ е заложено обучение по футбол в училищата.

„По програмата ще бъдат ангажирани с тренировъчен процес в училищата около 200 деца от първи до 12-ти клас. Всяко училище ще си сформира определена група. Ние от Марек ще предоставим специалисти треньори, които ще бъдат назначени на договори, както се изисква по програма. Аз съм се ангажирал да посещавам тренировките, а те ще бъдат водени от Светослав Георгиев, Асен Нешев, Емилиян Димитров – хора, които имат познания и необходимите лицензи. Това ще бъде помощ и за футболния клуб, а и за самите деца, които по този начин ще се откъснат от компютрите и телефоните. Ще им създадем среда да тренират в колектив с отборен дух“, обясни Янек Кючуков.

Програмата е за цялата учебна 2022/23 г.
Заложени са 80 учебни часа. В седмицата учебните занимания ще са не по-малко от два учебни часа, стана ясно от думи на Кючуков. „Така се получава един вид изнесена Детско-юношеска школа. В нашата школа в Марек сега имаме над 200 деца, а това ще ни даде възможност да имаме и друг поглед върху учениците. Така ще видим и деца, които досега не са спортували в Академията на Марек. В бъдеще тези, които се представят добре, ще се присъединят към нашия клуб. Важно е да се каже, че това обучение в училище ще бъде безплатно. За тренировки ще се използва училищната база“, разясни още Янек Кючуков.

Тренировките ще стартират в началото на октомври,
след като бъдат изготвени графиците с директорите на училища. „Ще предоставим на децата един добър тренировъчен процес, който поддържаме и в школата на Марек. Между нас треньорите ще бъде уточнена методиката и структурата на самите занимания. Голям плюс е и че доста сериозни средства ще влязат в училищата за екипировка, топки, врати, мрежи, други пособия. Общата сума на годишна база за всяко училище е около 7000 лв. Това е пилотно издание на програмата, идеята е да я осъществяваме всяка година и да имаме постоянен поглед върху учениците. Мисля, че се бе скъсала връзката между школите и училищата, а сега се надявам да имаме тясно сътрудничество“, каза Янек Кючуков.

„Аз съм убеден, че ще открием талантливи деца, върху които досега не сме имали поглед и те с радост ще се запишат и в нашата ДЮШ. Предвиждаме и да правим приятелски мачове между училищните отбори, както и турнири. Имам идея на определени тренировки да присъстват и футболисти от представителния отбор на Марек, както и ветерани. Това със сигурност ще се хареса и ще стимулира учениците“, допълни директорът на школата на Марек.

Янек Кючуков изказа благодарност на директорите на училищата, които се включват в програмата. Това са ОУ „Христаки Павлович“ (директор Антоанета Николова), ОУ „Христо Ботев“-село Крайници (Гергана Велинова), ОУ „Евлоги Георгиев“ (Тодор Петков), ОУ „Неофит Рилски“ (Бистра Стойкова), ОУ „Климент Охридски“ (Юлиана Борисова), ПГ „Христо Ботев“ (Мария Фалина), ПГ в Бобов дол (Татяна Костадинова), ОУ „Христо Ботев“-село Самораново (Даниела Белчева) и СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ (Анелия Йорданова).

Директорът на ДЮШ на Марек благодари и на Христо Апостолов, PR на Община Дупница, който реално го е запознал с тази програма, като и на Министерство на образованието и науката за предоставената възможност.