България запази позицията си в УЕФА

България ще запази 24-то място в ранглистата на УЕФА на база представянето на българските участници в евротурнирите. Проблемът е, че коефициентът от последните 5 години пада от 20,375 за този сезон на 19,500, пише "Тема спорт". Плътно зад нас са отборите на Румъния и Азербайджан.

В 5 последователни години България вземаше държавен коефициент над 4 и то най-вече благодарение на доброто представяне на Лудогорец. Този сезон обаче коефициентът е 3,375, което води и то отстъпление в сбора от последните години, който е определящ за мястото на държавата в ранглистата. Тази ранглиста определя и това с колко отбора ще се представяме в Европа и от кои кръгове ще играем. Реално всички държави между 20-то и 28-мо място имат еднакъв брой участници в Европа и отборите им стартират от еднакъв етап на надпреварата.

Ако паднем под 28-мо място, то тогава единият от тимовете ни ще стартира от 1 предварителен кръг на Лигата на конференциите, а не от втори, както е в момента.

Най-голямата положителна промяна би дошла, ако се изкачим на 15-та позиция, когато ще имаме още един отбор в Европа. Към момента на това място в ранглистата е Турция с коефициент 26,900.

Изключително голям прогрес направи Сърбия, като западните ни съседи почти сигурно ще имат отбор директно в групите на Шампионската лига. В момента те заемат 11-то място в ранглистата, като дръпнаха с цели 5 позиции. Само едно реми на Партизан или Цървена звезда в елиминациите ще им гарантира директно участие на отбор в групите на турнира.