Фен на Марек с уникално дарение за клуба

Привърженик на Марек ще направи уникално дарение за клубния музей, пише largoto.bg. Дупничанин, който не пропуска среща на любимия отбор, се е сдобил с автентична програма за легендарния мач Абърдийн – Марек (3:0). Двубоят се е играл на стадион „Питодри“ на 27 септември 1978 година от 19.30 часа британско време и е от турнира за КНК.

Въпросният фен желае да предаде скъпоценната програмка на ръководството на клуба. Това ще стане в неделя на срещата от турнира за Купата на България срещу Локомотив (Пд). Дарението ще приеме призидентът на Марек Васил Василев. Всеки, който прояви интерес, ще може да разгледа книжката.

На страниците й може да се открие изказване на тогавашния мениджър на Абърдийн Алекс Фъргюсън. Придобилият легендарен статут Фъргюсън, а в последствие и титлата сър, набляга в изказването си на твърдата игра на българите в първия мач. На двубоя в Дупница (тогава Станке Димитров) е счупен кракът на един от шотландските играчи – Уили Гарнър. Марек печели с 3:2.

В програмката за мача в Шотландия е публикувана и голяма снимка на отбора на Марек от онова време. Може да се види и статистика за турнира КНК, както и съставите на Абърдийн и Марек.

Както е добре известно, европейският дебют на сър Алекс Фъргюсън е именно в Дупница на мача Марек – Абърдийн на 13 септември 1978 г. Останалото е история…