Екипът на Димитър Бербатов с призив към БФС

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и неговият екип отправиха призив към БФС.

Ето какво пише в обръщението на бившия нападател:

"Излъга ли Михайлов, когато обяви, че конгресът през март ще е изборен? До редовния изборен конгрес на БФС, насрочен за 18 март 2022 г., остава точно месец. Поведението и интервютата на хора от ръководството на БФС в последно време внушават, че общото събрание няма да се състои или че то няма да бъде изборно. Това поведение на управляващите БФС е признак на страх и на признание, че промяната е неизбежна и е на прага да се осъществи по законен път, започва обръщението на Бербатов.

"Надяваме се сегашният президент на БФС - Борислав Михайлов, да застане зад думите си, че конгрес на 18 март ще има и той ще бъде проведен по регистрирания дневен ред. Именно това беше единственият аргумент, заради който БФС отказа да свика изборен конгрес на основание подписката на повече от 1/3 от клубовете, а я прие "само за сведение". Припомняме, че мандатът на това ръководство изтече на 16 февруари 2022 г. и конгресът не е приел бюджет за тази година или за следващия програмен период".

"Отмяната на конгреса или промяната в дневния му ред към днешна дата би било грубо нарушение на Устава на БФС и Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и на задължителния за БФС Стандартен изборен кодекс на ФИФА. Такова необмислено действие би дало основание на министъра на младежта и спорта да отнеме спорния лиценз на БФС, а на ФИФА - да назначи служебно ръководство на БФС и да ни извади от участие във всички международни футболни срещи. Новото правителство вече показа недвусмислено, че няма да толерира закононарушения. Надяваме се, че министърът на младежта и спорта ще действа решително, за да се противопостави на безпрецедентния опит на сегашното ръководство на БФС да узурпира управлението на любимата ни игра, в противовес на желанието на повече от 1/3 от клубовете-членове на БФС", казва още Бербатов, който в момента е на обиколка в Северна България и провежда с клубове.

"Затова вярваме, че конгрес на 18 март 2022 г. ще има и той ще бъде изборен. Конгресът е свикан законно и дневният му ред е вписан в Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Той задължително включва избор на президент и членове на Изпълнителния комитет. Ако БФС откаже да го проведе, ще сезираме министъра на младежта и спорта с искане да отнеме спортния лиценз на БФС поради липса на бюджет и други нарушения на Устава и закона. Въпреки това, клубовете могат да проведат изборен конгрес в отсъствие на администрацията на БФС. Така че очакваме всички клубове да регистрират своите делегати в БФС в срок до 2 март 2022 г. и да присъстват на 18 март 2022 г. в зала 3 на НДК.

Призоваваме Михайлов и обкръжението му да спрат със задкулисните си действия и да започнат организацията на конгреса, свикан на 18 март 2022 г. Не погребвайте българския футбол заради собствените си амбиции и его и не го поставяйте извън закона и на произвола на няколко самозабравили се "управленци".