Добряна Рабаджиева: Мечтая за титлата в Бразилия

Българската волейболистка Добриана Рабаджиева се завръща в Бразилия. Родната състезателка от село Годлево подписа със Сеси Бауру (Сао Пауло), след интензивния сезон в китайското първенство с Гуанджоу Евъргранд.

Рабаджиева отново ще облече фланелка на бразилски тим, след като миналия сезон спечели първенството на континента и завърши на трета позиция в местната Суперлига с Минас Тенис Клуб (Бело Оризонте).

Какво сподели пред BGvolleyball.com около трансфера и китайското си приключение Доби, прочетете по-долу.

Разкажи за трансфера ти в СЕСИ Бауру, как се стигна до него?

Ръководството на отбора се свърза с мен още в началото на ноември. Тогава прецених, че ще изчакам края на първенството в Китай, за да видя каква ще е ситуацията - първо с коронавируса, а и какви други оферти ще имам. Миналата година, когато бях в Бразилия, спряха първенството заради пандемията и не можах да изпълня една от мечтите си - да спечеля местната Суперлига. Реших, че след като имам нова такава възможност, трябва да я използвам. Отборът на Бауру е един отбор с голям потенциал, бих опитала тази година да спечеля титлата.

Преди сезона имаше ли предложения от бразилски отбори?

Имах предложения от няколко отбора, но вече имах договор с Гуанджоу. Нямаше как да се коментира.

Доволна ли си от постигнатото в Китай?

Да, доволна съм. Постигнахме целта на отбора - влизане в четворката. Радвам се, че успях да бъда в такова първенство. Беше нещо ново за мен, тъй като беше много кратко, интензивно, доста различно от това, което съм свикнала и бих казала, че това предизвикателство бе нещо ново за мен.

Какво е мнението ти за новия формат, в който се играха мачовете?

Форматът има своите позитивни и негативни страни. Позитивните са, че човек буквално става и ляга с волейбол, цялото ти внимание е насочено към спорта. Цялото внимание е насочено към това предизвикателство, игра, в която не бях участвала. До този момент да изиграеш 22 мача за 30 дни не е никак лесно, но пък на мен ми допадна. Другото негативно е физическата умора - да играеш всеки ден е доста изтощително. Имаше доста мачове, при които не бяха изминали 24 часа и ние играехме вече другия двубой. Но, както казах, си има и позитивни страни.

Когато подписа с Минас Тенис Клуб, каза, че Бразилия ти е мечта. Днес как гледаш на нещата?

Определено за мен Бразилия винаги ще бъде едно от местата, в които ще се връщам да играя с удоволствие. Мечтата, която винаги съм имала, е да спечеля Суперлигата. С Минас успяхме да спечелим само Южноамериканското клубно първенство, надявам се този сезон да постигна целта си с Бауру.

Ще играеш със звезди като Полина Рахимова, Бренда Кастийо, Дани Линс, Аденизия. Това със сигурност те мотивира още повече да дадеш максимума от себе си.

Със сигурност ме мотивира фактът, че за пореден път ще играя с олимпийски шампионки. Винаги съм казвала, че искам да продължавам да се развивам. Да играя с няколко олимпийски шампионки, както миналата година, ме провокира да давам всичко от себе си. С Бренда съм играла в Азербайджан един сезон преди няколко години, с Полина Рахимова също се познаваме. Бих казала, че познавам доста от момичетата. Очаквам повече от успешен сезон.

Първенството ти е познато вече. Имаш ли някакви наблюдения над представянето на отбора?

Въпреки, че не започнах сезона в Бразилия, винаги съм следяла първенството с интерес. Сеси Бауру е на четвърта позиция, с няколко точки разлика от първия. Четири-пет отбора в Бразилия винаги се борят за началните позиции. Надявам се, че с моето включване ще мога да помогна на отбора и да спечелим Суперлигата този сезон.
Кога ще се присъединиш към съотборничките си?

В началото на януари, прибрах се от Китай преди броени дни. Започнах да оправям документите за визата и няколко дни, след като станат готови, заминавам.

Ще ти остане ли време за любимите хора преди пътуването до Бразилия?

Успях да се върна за празниците, така че съм много щастлива, че имам тази възможност. Не всяка година се случва през последните 15. Използвам всеки един момент и при всяка възможност се връщам вкъщи.