Димитър Бербатов: Страх ги е,но конгрес ще има!

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов коментира пред медиите днешното решение на Изпълнителния комитет на централата за отмяна на конгреса, който трябваше да се проведе на 18 март. Според бившия нападател на ЦСКА, Тотнъм и Манчестър Юнайтед това е продиктувано от страх. Бербатов призова спортния министър Радостин Василев да се самосезира и да провери като принципал какво се случва в БФС. Той добави, че няма начин да се откаже от битката и че от Бояна не го познават.

"Очаквана позиция на БФС, бяхме го предвидили. Знаехме, че ще се опитат да се измъкнат под някаква форма. Най-лесното измъкване от цялата ситуация беше да отменят целия конгрес, направиха го, но това изобщо не ни притеснява. Има подписка в съда, решение на съда ще има, сигурен съм, че конгрес тази година ще има, не може да се избяга от него, той трябва да е изборен. В Търговския регистър е вписано, че има конгрес на БФС, има си дневен ред, но най-лесното нещо, което направиха от БФС, беше да махнат целия конгрес. 

 

Това според мен е страх, защото знаят, че ще загубят. Всичко работи в наша полза, ние сме отворени, няма какво да крием, журналистите слушат какво говоря, водим се по устава на БФС и закона, няма от какво да се притесняват. Докато не се проведе прозрачен и справедлив конгрес по устава, не мога да помисля за отказване. В момента БФС работи срещу клубовете си, от много време насам е така. Избра се страхливия път, избраха да не се явяват на конгрес. Ако имаше балотаж на предишния конгрес, както е по устав, имаше аудиозаписи, клубовете видяха, нямаше да сме тук. 

Вината да сме в това положение и клубовете да ги боли главата, да са объркани, е на БФС. Те не спазиха своя устав. Страх вече няма у клубовете, той отстъпи мястото на куража. Промяната е тук, неизбежно е, това ще се случи, просто в момента се отлага. И аз се обърквам, не съм юрист, информацията на моменти е много. Трябва да се проведе един ясен и точен конгрес. Организацията на конгреса е на БФС, не е моя. Не съм наивен човек, знам, че пак ще има правни хватки. Вместо да говоря по спортно-техническата част, която ми е сила, аз съм длъжен да обяснявам на клубовете какво трябва да направят около конгреса, защото на тях никой не им казва нищо. Затова призовавам министъра на спорта да се самосезира да влезе в БФС, защото министерството на спорта е принципал, за да види какво точно се случва там. Как така се отменя този конгрес, без правна причина? Министърът дори може да отнеме лиценза на БФС, сезирали сме и ФИФА по този казус, чакаме отговор.

Неприятни неща, но не може да се премълчава. Не могат да ме откажат, с инат стигнах до най-високото ниво в кариерата ми, с инат и амбиция. Не ме познават по този начин, но впоследствие ще разберат. Ще се боря, докато наистина не се проведе ясен, прозрачен и законен конгрес. Тогава вече няма да мога да кажа нищо. Тук трябва и помощта на държавата, дори на министъра на вътрешното работи, клубовете се обаждат и ни се оплакват на нас за натиск от страна на БФС, областни, зонални ръководители. Това не е приятно.