Димитър Бербатов: Спортният министър да разследва БФС!

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви, че отдавна не е разговарял с настоящия лидер на централата Борислав Михайлов. Според Бербатов причината за това е разликата в идеологиите между двамата. Той заяви, че няма да се откаже, докато няма положителна промяна за българския футбол. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед сподели, че не е задължително промяната да дойде от него.

„Не желая някой да не ме иска за президент, само защото му преча, но откакто се захванахме с нашата кауза и работим по нея виждам, че се правят схеми, тарикатски номера, за да се избегне правилното и честното провеждане на Конгрес. Ние няма да се откажем докато не се проведе Конгрес по правилата. Ние се борим за промяната. Докато клубовете не ни дадат шанс да се докажем, няма да има промяна.

Промяната може да бъде всеки. Не е задължително да съм аз. Всеки може да е кандидат, да изложи страната си, както ние направихме два пъти. Приоритет за нас е промяна в детско-юношеския футбол. Това е ключовото. Говорим за стратегия за развитие, да се взимат от деца от училище, от детските градини, следват школите академиите. Трябва да се покаже добрият пример, за да не се откажат от ранна възраст.

Без помощта на държавата ще бъде трудно. Ако подредим всичко в БФС, държавата ще ни бъде партньор.

Аз приветствам конкуренцията, тя ме прави по-силен. Мисля, че клубовете са още по-смели отколкото през есента, на база това как бе опорочен Конгреса тогава. Дори тези, които не са гласували за нас са видели, че има нередности.

Отдавна не съм говорим с Борислав Михайлов. Когато имаш различни идеологии с някого се разделяте на лагери, има словесни престрелки. Всичко това може да се избегне, ако се направи честен Конгрес. Затова помолих министъра на спорта да направи разследване. Може би той трябва да присъства на Конгреса, за да премине прозрачно.

В нашата програма е заложено да има 3 чужденци извън ЕС, ако искаш четвърти, пети – плащаш и тези пари отиват за развитие на школите. Когато започнеш и имаш стратегия за развитие, трябва търпение. Ще има трудности и периоди на отчаяние, но ако знаеш, че вършиш работата си, успехът ще дойде и аз съм сигурен, че ще успеем.

Трябва да има конкурс за национален селекционер. Всеки да бъде интервюиран, да каже какви са целите му с националния отбор, да представи идеите си и след това да бъде избран.

Не трябва да има президенти в Изпълкома. Една от идеите ни е той да бъде намален от 15 на 9 човека. Трябва да има хора от футболните и бизнес гилдиите, защото футболът е бизнес. Професионалната футболна лига трябва да се отдели и да си управлява първенствата.

БФС се е отказал от подкрепа от държавата, може би не искат да са партньори, но това е грешно. Трябва да са партньори.

С Мартин, Стилиян и останалите от екипа сме обединени от моралния компас, защото искаме да помогнем на българския футбол. На моменти говоря с емоция, повишавам глас, защото просто ме интересуват проблемите на българския футбол. Искаме футболът да тръгне нагоре като печеливш продукт. Тази цел винаги ми остава в погледа. Заявявам съвсем отговорно, че няма да се откажем докато не видя, че нещата се подобряват“, каза Бербатов пред БНТ.