Боян Радев и Биляна Дудова уважиха турнир по борба в Перник

Двукратният олимпийски шампион Боян Радев бе гост на 6-то издание на турнира за купа „Иво Ангелов“ в зала „Борис Гюдеров“ в Перник.Славният борец получи и фланелка със своето име от организаторите.

„Преди време имаше турнир по борба „Боян Радев-Перник, който съм печелил като дете – казва Иво Ангелов, световен и европейски шампион и доскорошен капитан на националния ни отбор в класическата борба. – Той е една една легенда в нашия край, а и не само, и много се радвам, че успя да дойде за състезанието и да зарадва децата с присъствието си.“Всъщност Боян Радев е родом от пернишкото село Мошино, от където тръгва и неговият път към голямата борба.Сред гостите в залата бе и Биляна Дудова, която само преди дни триумфира със световната титла на първенството в Осло. Тя се радваше на особен интерес сред малките си почитатели, раздаде много снимки и автографи.

В надпреварата стартираха рекорден брой от 172 състезатели от България и Сърбия, които мериха сили в 4 възрастови групи – подрастващи, момчета, кадети и юноши в класическия стил. Старт на надпреварата даде кметът на града Станислав Владимиров, който е и патрон на турнира.

„Благодаря на Иво Ангелов за енергията, която дава за развитието на борбата, традиционен за нашия град, спорт – каза градоначалникът. – Борбата е давала много на Перник и ще продължава да създава шампиони, благодарение на хора като Иво и всички таланти. Искам да пожелая на младите ни спортисти да наследят спортния хъс и таланта на Иво Ангелов и Боян Радев, за да се гордее Перник с още повече шампиони в класическата борба.“
Всички участници получиха предметни награди, а за всичките шампиони имаше тренировъчни ластници от фирмата „Суплес“, чийто основател е бившият национал Иван Раднев. В залата присъстваха и много призьори от близкото ни минало – Янко Шопов, Валентин Райчев, Явор Янакиев, Александър Костадинов, Симеон Милев, Петър Тенев, Нено Ненчев, Добри Маринов, както и джудистът Янислав Герчев.