БФС връща турнира на талантите в Трета лига

Турнирът на талантите от четирите Трети лиги се завръща в българския футболен календар още от тази пролет, съобщи за БТА вицепрезидентът на БФС Румен Вълков. В сборните отбори на четирите дивизии – Североизток, Северозапад, Югоизток и Югозапад, ще бъдат включени само момчета до 21 години.

Въпросния преглед беше дълги години традиционен за футболния календар у нас, като особено в годините на социализма на него бяха открити много бъдещи звезди. На такъв турнир е забелязан и самият Христо Стоичков в отбора на Югоизточната Трета лига, тогава футболист на Хеброс (Харманли).Все още обаче няма яснота в какъв формат ще се проведе и решението ще бъде взето на следващото заседание на Управителния съвет на Аматьорската лига. Плановете са турнирът да бъде презентиран през април, но тогава са насрочени парламентарни избори, което означава и пренареждане на календара за първенствата по футбол.

Клубовете от Югоизточна Трета лига бяха запознати с промяната, свързана с броя на футболистите, записани в протокола на футболните срещи, на традиционната среща на ръководството на Българския футболен съюз с представители на клубовете преди подновяването на първенството.Всички отбори вече ще могат да разчитат на 9 резервни състезатели, вместо на досегашните 7. Правилото за 5 игрови смени в 3 прекъсвания по време на двубоите се запазва. На събитието присъставаха техническият директор на БФС Георги Иванов, директорът „Първенства и турнири“ Валентин Чакъров, президентът на АФЛ и член на Изпълкома на БФС Румян Вълков, както и председателят на ЗС на БФС Пловдив Огнян Златков.

Обсъдени бяха и различните инициативи на БФС в подкрепа на аматьорския футбол в рамките на 4-годишната стратегия на централата. По време на събитието Огнян Златков представи новия шеф на съдиите в Пловдив – Йордан Гулев, по чиято инициатива още през следващата седмица ще се проведе семинар за реферите от региона.