БФС прави още промени за новия сезон в Трета лига

Българския футболен съюз подготвя поредно нововъведение за следващия сезон в Трета лига, което трябва да осигури още игрово време за млади таланти от водещите школи.

В централата са решили да допуснат играчи с договори в третото ниво на футбола у нас, но това ще важи само при определени условия и казуси. Промяната засяга дублиращите отбори на професионални клубове, които се състезават в трета дивизия. От новия сезон ще могат да играят момчета с професионални договори, но до 21-годишна възраст.

Другото задължително изискване е този млад играч да е бил поне един сезон във въпросния клуб, за да може да се възползва от правилото. Целта на промяната е да се предпазят тези млади футболисти, които често не могат да получат достатъчно игрови минути в efbet Лига, а професионалните договори ги спират от преотстъпване в третото ниво на футбола у нас.

В момента професионални клубове с формации в Трета лига са Берое, Локомотив (Пловдив), Пирин (Благоевград), Хебър (Пазарджик), Ботев (Враца), Етър (В. Търново), Спартак (Варна), Септември (София), както и Лудогорец с третия си отбор. В момента във всички тези дублиращи състави играещите трябва да са аматьори. От новото първенство обаче няма да е така.

Най-вероятно в Югозападната Трета лига пък ще се появи втори отбор на Левски (София), както и трети такъв на ЦСКА 1948. Това разширение обаче ще направи групата от 22 отбора и изграждането на календар става много сложно, още повече аматьорският статут на повечето клубове. Поради тази причина не е изключено БФС да раздели дивизията на две подгрупи.