Без Гришо на Sofia Open!

Турнирният директор Орлин Станойчев и капитанът за "Купа Дейвис" Валентин Димов разкриха кои българския тенисисти са получили "уайлд кард" за основната схема за предстоящето издание на Sofia Open. На сингъл това са Димитър Кузманов и Александър Лазаров, докато на двойки са Александър Донски с Лазаров и тандемът Пьотр Нестеров - Янаки Милев.

 

Станойчев добави, че третият "уайлд кард" се пази за чужденец. Турнирният директор сподели, че е разговарял с мениджъра на Григор Димитров Георги Стоименов, но той е заявил, че сезонът на Григор е приключил.

“За основна схема, "уайлд кард" получават Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а квалификациите Янаки Милев и Андриан Андреев. На двойки "уайлд кард" за основна схема ще имат Донски с Лазаров и Нестеров и Милев. Все национали. Познавате ги добре от последната среща с Казахстан за Купа Дейвис, където много малко не ни стигна да спечелим. Всичките тези момчета заслужават и искам да им пожелая успех”, започна Станойчев.

“Третият "уайлд кард" за основната схема в момента я запазваме за чужденец. От много неща зависи. Както знаете, седмицата след нашия турнир е Мастърса в Торино. Имаме няколко опции, но още не мога да ви ги споделя, тъй като има много въпросителни”.

“Друга информация нямам, освен за тези, които официално са се отказали (б.р. Франсис Тиафо и Бен Шелтън). Това е нормално в последния момент някои от топ тенисистите да се откажат, тъй като през годината има много мачове, изморени са. Те са от Америка и може би са решили да се приберат. Шелтън имаше шанс в един момент да се класира за Мастърса, но го изпусна. Ще има достатъчно страхотни тенисисти, така че няма проблем”.

“Попринцип да се проведе един такъв турнир отнема шест месеца, даже някои се подготвят и за една година. Все още има трудности, които трябва да се преодолеят. Настилката трябва да се направи много бързо, ложи, осветлението трябва да е перфектно, съдии, транспорт, хотел, има много изисквания. До момента целия екип се справя страхотно, понеже времето наистина е малко”.

“Хората са я запазили от 2022 г. и не може да им се сърдим. Те (б.р. Избирателната комисия) се опитват да помогнат. Проявиха разбиране”

“Жребият ще бъде в петък в 18:30. ATP са много стриктни. Казаха какви са изискванията. Ще се играе само на първи корт. Другият ще е тренировъчен. Всичко, което ни помолиха да бъде изпълнено, би трябвало да го направим”.

“Лично разговарях, пратих имейл на Георги Стоименов. Той каза, че е приключил сезонът му, тъй като този турнир попринцип не бе предвиден и за съжаление сезонът му е приключил. Спомена, че ако имаше шанс да се класира за Мастърса, на 100 % щеше да участва, но тъй като няма шанс да се класира, просто такова решение е взел екипът му. Разбира се, първият човек, който поканих, беше той. На Илиян Радулов също бе предложен уайлдкард за квалификациите и бе отказан. Не знам подробности”, завърши Стайночев.

Валентин Димов разкри как е било решено кои тенисисти да получат "уайл кард".

“Провеждахме разговори неведнъж с идея в каква спортна форма са момчетата и в какво физическо състояние са и се радвам, че стигнахме до общ отговор и решение на този въпрос. Тези момчета, които участват за националния отбор са приоритетни”, сподели Димов.