Базата на БФС приема турнира на талантите

От 19 до 21 май Национална футболна база “Бояна” ще бъде домакин на второто издание на “Турнир на талантите”, в който ще се включат проектонационални селекции (U14) от 6 региона на България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Благоевград. Отборите ще бъдат съставени от най-обещаващите родни играчи от съответните области, родени през 2009 година. Всички ще получат възможност да демонстрират своя потенциал в уникалната надпревара от подобен мащаб у нас, която е част от проекта “Футболно бъдеще”.

“Турнир на талантите” е кулминацията на Националната програма за обучение на таланти, на която бе даден старт през септември 2022 г. Първото издание на финалния турнир се проведе в началото на декември м.г. в НФБ „Бояна“ и бе спечелено от селекцията на Зона Пловдив, която победи на финала Зона Варна с 1:0.

От началото на тази година във всяка зона отново бяха проведени по три тридневни кампа, в които се включиха близо 250 състезатели от цялата страна. Те се готвят по единна и модерна методика, чиято основна цел е да спомогне за изграждането на конкурентно футболно поколение, което да представя България на международната сцена в близките години. Тренировъчната стратегия е изготвена от главния методист на юношеските националните отбори Лъчезар Димов.

Подборът на футболистите за проектонационалните отбори във всяка зона се извършва както от специално определени селекционери, така и от самите треньорски екипи, ръководещи процеса в съответния регион.

Предстоящият “Турнир на талантите” ще е с нов формат – в първия ден (19 май) един срещу друг ще се изправят следните двойки: Зона Пловдив – Зона Велико Търново, Зона Варна – Зона Благоевград и Зона София – Зона Бургас. В зависимост от полученото класиране, във втория ден отборите ще се срещнат на следния принцип: 5 срещу 6, 4 срещу 3, 2 срещу 1 място. Така ще се процедира и в последния ден от надпреварата.