Топ 10 на лафовете на Валери Божинов

„Здравейте на всички слушатели, които гледат в момента…“, „Малко-много това е емоция…“, „С българите говорим на един език“ и „Идвам с голямо амбиция…“ са само част от лафовете на Божинов, за когото още преди да е окачил обувките на пирона футболният терен се оказа тесен и талантът му достигна до сцената на столичния театър „Сълза и смях“. Не, той не се превърна в актьор, макар че вероятно има такива заложби, но може да се похвали с първите стъпки в драматургията, тъй като негови култови лафове бяха използвани в постановката „Жена ми се казва Борис“, в която главните роли се изпълняват от Станимир Гъмов и Румен Угрински.

Но лесно му е на Божинката. Забележете – Божинката, а не Валери Божинов. За футболните привърженици той отдавна не е Валери Божинов, защото изявите му са все повече извън терена. Божинката е в обръщение не като прякор, както е при други футболисти, а като на някакъв зевзек, чиято задача е да ги забавлява с действия и лафове,пише "Тема спорт".

Жалко за момчето, което впечатли, когато бе на 15 с екипа на Лече, а след това бе рамо до рамо с Дел Пиеро и имаше самочувствието да каже: “В Милан мога да играя по всяко време, моят талант е за Реал Мадрид”…

Топ лафовете на Божинката

  1. “Човек само когато знае к’во му е, само аз си знам к’во ми е“ – коментар пред медии относно това колко му е тежко, че не е в националния отбор по футбол.
  1. „Аз не харесвам да идвам отзад, защото отзад е отзад. Имам нужда да мисля в отпред“ (В оригинал на английски: „I don’t like to сome behind because behind is behind, I need to think in the front“) – по време на пресконференция на английски език.
  1. „Звънях на един човек, който има един сайт. Няма да говоря. И му викам…. Има сигурно 10 новини, има пет новини за мене. И му звъня, викам, човек, добре, викам, какво трябва да направя, викам, за да спреш, викам, независимо дали е, викам, то е само негативно, викам. Айде, аз, не ме интересува, викам, ти само негативни неща пишеш. Викам, нещо трябва да направя ли? Викам, кажи!“ – за интереса към него отстрана на жълтите медии.
  1. „Да треперят Тони Найка, Иконата, Асенчо Таксито, Влади Гаджев, всички да треперят. Трепниии! Тони Найкаааа, Трепнииии, Трепериии…“ – в култово видео от личния му автомобил с музикален фон в изпълнение на Цеца Величкович.
  1. Имаме трима топ футболисти, нали така? Христо Стоичков, легенда и икона, абсолютен №1, след това е Митко Бербатов, и после съм аз. Това сме в България – Стоичков, Бербо и Божинов.
  1. Честно да си призная, съжалявам, че не съм се родил в Сърбия. Толкова съм отвратен от българите. Ние идваме в Сърбия и хората ни носят на ръце. Не ни дават да плащаме сметките в ресторантите и кафетата. А у нас! Болно и жално ми е, че са такива българите.
  1. На въпрос защо е развял знамето на съседна Сърбия след мач на Партизан: „България си обичам аз. Дори, мисля, че само един футболист може би има татуирано българското знаме…“ – гордо показва трибагреника на рамото си.
  1. „Малко коте, секс има ли, казвай?“- Част от лична SMS кореспонденция с млада дама.
  1. „Повече се мисли, повече се размишлява. Накратко – по-зрял съм вече. За 15 г. в Италия научих много, израснах като мъж, а и манталитетът ми е малко италиански. Така съзрях и станах голям.“ – За зрелостта и опита, натрупан с годините пред „Тутомеркато“.
  1. „За мен т`ва е жената на моите мечти. Преди два дена й казах: „Ако не си ми дъщеря, бих се оженил за тебе, бих те чакал“ и тя ми отговори: „Aма аз съм дете“. „Да, знам, че си дете, ти си моя дъщеря.“ – за обичта към детето си.

Клубовете в кариерата на Валери Божинов

Като юноша

Марица Пд, Локо Сф, Добруджа, Пиета Хоспърс (Малта), Лече

Като професионалист

Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг Л, Лече, Верона, Виченца, Левски, Тернана, Партизан (Сърбия), Мейджоу Хака (Китай), Лозана, Риека, Ботев Вр, Левски, Ботев Вр, Пескара, Левски, Септември Сф