Пирин Ултра става част от Migu Run Skyrunner World Series

Официално бе обявен календарът на Световните серии по Скайрънинг за сезон 2018 г. Две години след първото си издание, ултрамаратонът Пирин Ултра намира мястото си сред най-добрите и става 8ми, финален старт в дисциплината Sky Extra (Extreme & Ultra). Стартът/финалът на състезанието остава в гр. Банско, като малка промяна има в дължината на трасето и датата на провеждане. Пирин Ултра влиза в календара за 2018-а - с трасе от 66 км, 4,200 м положителна денивелация и лимит за преминаване на разстоянието 16 часа. Датата на провеждане ще бъде 6 октомври 2018 г., а наградният фонд ще достигне 5000 евро. 

Дисциплината Sky Extra (Extreme/Ultra) включва състезания с дължина от 50 км до 99 км, с минимум 3200 м вертикално изкачване. През 2018 г. тази дисциплина ще включва 8 старта, като за финалното класиране ще се вземат предвид четирите най-добри резултата на бегачите. Пирин Ултра ще е последният, осми финален старт от сериите, в които  бегачите от световния елит ще премерят сили. В календара за 2018-а присъстват още състезания в Испания, Португалия, Франция, Италия и Шотландия (подробности за календара - тук).

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през септември 2016 г. Тогава на старта застанаха 44-ма участници. Второто издание на състезанието през 2017 г. събра над 140 бегачи от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе чувствително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. 

Третото си издание българският планински ултрамаратон ще отпразнува вече като част от световното ниво. Град Банско и Пирин планина ще приемат най-добрите състезатели в света, а най-добрият ни планински бегач и трети в света за 2016 г., Кирил Николов-Дизела сподели в социалните мрежи: “Невероятно е, че догодина ще мога да бягам кръг от Skyrunning World Series на родна зема! Pirin Ultra е избран за финален кръг в дисциплината Ултра & Екстрийм“. 

“Включването на Пирин Ултра в Световните серии е високата оценката, която получи екипа на състезанието, общността от хора, които се занимават с този спорт и планините, които България притежава за практикуване на планинското бягане като спорт”, каза Димитър Димитров, директор на състезанието.

Скайрънингът като спорт е създаден през 1992 година от италианеца Марино Глакомети и негови сподвижници. През 90-те години на XX век те поставят началото с първите състезания на Монблан и Монте Роса. Към момента се провеждат над 200 състезания в 65 страни с над 30 000 участници. Популярността на спорта продължава да расте и с включването на Пирин Ултра в Световните серии България става част от това развитие.