Национал от Кочан: В Унгария футболът е само джаскане

Защитникът Камен Хаджиев (29 г.) се завърна в Берое след 2 сезона и половина в унгарския Академия Пушкаш. По този повод бранителят от Кочан даде интервю за „Тема Спорт“, в което говори както за престоя си в чужбина, така и за обстановката под Аязмото. Хаджиев разказа и любопитни подробности около своята кариера. Той прави дебют в родния елит преди цели 14 години – на 19 май 2007 г. за Родопа Смолян срещу ЦСКА, когато е само на 15 години и 8 месеца. Впоследствие Хаджиев преминава през академиите на немските Ватеншайд 09 и Шалке 04, носи екипите на няколко български клуба, германския Олденбург и нидерландския Фортуна Ситард. Хаджиев дебютира и в националния отбор, макар и при 0:6 от Англия.

Камене, записа едно полувреме в първата контрола на Берое срещу Янтра в петък. Как се чувстваш физически, тъй като това ти беше първи мач от февруари насам?
- Физически съм добре, въпросът е, че игровият ритъм ми липсва, но с контролите се надявам да го възвърна и да вляза успешно в официалните мачове.

Какви са първите ти впечатления от Берое след завръщането ти?
- Все още не може да се каже кой знае какво за отбора, тъй като се гради нов състав. Доста футболисти са напуснали, взимат и се много нови, а и тепърва още няколко момчета трябва да се присъединят към нас. Отделно и треньорът Петър Колев е от скоро начело. Надеждата ми е да сглобим добър отбор и да покажем това, което иска наставникът. До началото на първенството се надявам да се обиграем, да се намерят подходящите футболисти и отборът да е готов за старта.

Говорихте ли за целите пред Берое за новия сезон?
- Все още не са дошли няколко играчи и предполагам, че когато всички вече сме в клуба, тогава ще коментираме целите
за сезона.

Защо избра да се върнеш в Берое? Имаше ли други оферти от България или чужбина?
- Имах други оферти, но предпочетох Берое. Това, че ми е позната среда, не е основната причина, тъй като съм бил и в Локо София, и в Миньор и там също ми е познато. Но в Берое оставих добри впечатления сред феновете. Усещам, че ме харесват и уважават. Още преди да стане ясно, че се връщам в Стара Загора, десетина привърженици ми писаха и ме питаха дали няма отново да заиграя в Берое. Затова и предпочетох да се върна в този отбор, вместо да отида някъде, където няма да ме уважават. Прецених, че в Берое ще ми е най-добре.

А имаше ли оферта от Локо София?
- Имаше такъв вариант, но ми се обадиха малко по-късно отколкото Берое.

През изминалия сезон беше предимно резерва в Академия Пушкаш. Каква беше причината – изтичащият ти договор или виждане на треньора?
- Честно казано, и аз не знам на какво се дължи, защото никой не ми даде обяснение. Преминах в Унгария в началото на 2019-а и в първата година и половина бях титуляр. Дадох много на този клуб. Когато отидох, те бяха на 9-о място, на две-три точки от изпадащите. На следващия сезон станахме трети, а през последния шампионат завършихме втори. Изминалия сезон обаче не си го броя, тъй като имах по-малка роля. Докато играех редовно, виждах, че хората ме уважават и разбират, че давам всичко от себе си. За първи път в историята си отборът завърши толкова напред в класирането. Но през последния сезон за мен самия усещането не беше същото. Малко е неуважително
тъй като преди играех във всички двубои, а после изведнъж станах резерва без никакво обяснение. Но минало е вече, живи и здрави.

Какви са впечатленията ти от унгарското първенство?
- На унгарците им липсва тънкото във футбола. Говоря да пуснат хитър пас в точния момент, да направят уникална центровка, да те излъжат... Нямат ги тези елементи. Аз видях голямо джаскане и повече единоборства и сила. Но пък като добра страна трябва да им призная, че манталитетът им е много биткаджийски. Казват си: „Този мач трябва да го спечелим, без значение как“, излизат и го печелят. Така трябва да е във футбола, ако искаш да постигаш резултати. Но като качества нивото не е високо и се получава предимно ритане и джаскане.
А в българския шампионат имаме ли го тънкото във футбола?
- В последно време не съм гледал много, но у нас има много добри играчи. Включително и сред по-младите. Те има накъде да се развиват и да показват още повече. Но и как да не дадем Мартин Камбуров за пример. Каквото и да кажем за него ще е малко. Уникален играч. На тези години да поддържаш това тяло, да си здрав, да си във форма и да не се отказваш – това е голямо нещо. Само евала мога да му кажа и му свалям шапка.
Всички трябва да се учим от Камбурови да се наслаждаваме на играта му. Пожелавам му да счупи рекорда на Жеков, сигурен съм, че ще успее.


Напоследък имаше някои негативни новини около собствеността на Берое, имате ли уверения от ръководството, че ситуацията през този сезон ще е спокойна?
- Все още не са говорили с нас, вероятно това ще се случи, като се съберем на лагер, но аз ще си споделя гледната точка по този въпрос. Много хора завиждат на Берое. Сочат ни с пръст, казват „ТЕЦ-ът им помага“, смятат, че не трябва да е спонсор на клуба и други такива, знаем ги тези неща. Но това са хора, които завиждат на Берое и желаят лошото на клуба. Не го разбирам. Но явно няма как всичко да е хубаво, само да ти пляскат и да ти викат „Браво“. Ще видим какво ще стане, но на този етап няма проблеми, макар че в България всичко става много бързо.


Може ли да се каже, че програмата ви е относително лека, предвид че играете с ЦСКА и Лудогорец чак в края на първото завъртане?
- Програмата няма значение. Няма да е много лесно, всички отбори са добри. В първия мач излизаме срещу Локо София, имам голямо уважение към този клуб. Те ще са амбицирани да се завърнат подобаващо в елита. Виждаме и Пирин колко качествен отбор са. Така че има доста сериозни тимовеи изобщо няма да е лесно.

Сигурно ще имаш сантимент в мача с Локо София...
- Имам такъв, но на терена е различно. В мача ще дам всичко от себе си за Берое. Иначе е факт, че съм оставил много хубави спомени в Локо, които няма как да забравя.

От кой треньор научи най-много досега?
- Бих отличил Томаш. Той ми направи най-добро впечатление с виждането си за футбола в България. Неговата визия е доста интересна и различна. Разбира се, научил съм по нещо от всеки треньор, с когото съм работил.

През лятото на 2013-а за кратко беше в ЦСКА, игра и в контролите под ръководството на Христо Стоичков. Съжаляваш ли, че тогава не остана и имаше ли предложения от клуба в годините след това?
- Не, след това не са ме търсили, поне до мен не е стигало нещо. Не съжалявам, честно казано, така е било писано. Тогава си спомням, че доста неща в клуба се промениха много бързо в рамките на месец и половина и явно е било по-добре, че съм напуснал. А и после отидох в Локо София, където имах доста успешен престой и завършихме трети през 2015-а.

Какво би казал за финал?
- Искам да пожелая на феновете на Берое да са здрави и да подкрепят отбора във всеки мач. Нека да са на стадиона, защото без тях няма подходяща обстановка. Те са нашият 12-и играч и се надявам да ги зарадваме през този сезон.