Историческо! Българин с медал от Европейското по плуване!

Йосиф Миладинов спечели исторически медал за България на Европейското първенство по плуване в Будапеща. В първия си финал на голям форум при мъжете 17-годишният пловдивчанин се пребори за сребърно отличие с нов национален рекорд от 50.93 секунди. Това е и първо слизане на българин под 51 секунди в дисциплината. 

Медалът е исторически за България, тъй като е първи при мъжете от европейски първенства на 50-метров басейн. Шампион на Стария континент с нов рекорд на шампионатите стана първенецът и на 200 метра бътерфлай Крищоф Милак - 50.18 секунди. Джеймс Гай (Великобритания) повтори третото си място от Глазгоу 2018, след като финишира трети във финала с 50.99 секунди.

Йосиф Миладинов има сребро на 100 метра бътерфлай на Европейското за юноши в Казан през 2019 г., а същата година стана и бронзов медалист на 50 метра бътерфлай на Световното за юноши именно на този басейн в Будапеща.

Единствено представителки на нежния пол досега бяха печелили медали за България на европейски шампионати на 50-метров басейн, като отличията бяха общо десет.