Йордан Лечков на 50 години...

Днес 50-годишен юбилей празнува един от най-големите български футболисти Йордан Лечков. Той е авторът на върховния момент в историята на българския футбол - на 10 юли 1994 година Данчо се разписа с плонж в мрежата на Германия на четвъртфинала на световното първенство в САЩ, с което елиминирахме действащия световен шампион. Това е нещо, което никога преди и никога след това не се е случвало в цялата история на родния футбол! 

Преди да екзекутира Бундестима, Лече мушна гол на Гърция за първата българска победа на световни финали - също исторически миг, и показа хладнокръвие и техника, реализирайки победната дузпа в тежкия осминафинал срещу Мексико. Данчо бе един от най-добрите за България и на Евро'96, където в мача срещу Франция измъкна топката покрай четирима по фланга и намери на чиста позиция Любо Пенев във вратарското поле на "петлите". 

На клубно ниво "Гениалния плешивец" записа най-добрите си игри в Хамбургер ШФ, като в два поредни сезона бе избиран за най-добрия халф в Бундеслигата. За трансфера му в Германия натежа силният сезон с ЦСКА на българската сцена. С "армейците" Лече е шампион за 1992 година - 29 мача и 17 гола. Едно от тези попадения е във Вечното дерби срещу Левски - постижение, с което не всяко голямо име от историята на ЦСКА може да се похвали. 

С родния си Сливен Лечков спечели Купата на България през 1990 година, което и до днес е най-големият успех на "войводите". Именно в този период "Скилачи от Сливен" хвана окото на скаутите в ЦСКА. След Хамбургер техничарят записа по един сезон в Олимпик Марсилия и Бешикташ, а през 2001 година се завърна на "Армията" с червения екип. На 34 години Данчо отново разминаваше противниковите играчи като колчета, а през 2003-а сложи край на кариерата си в Сливен. От 2005-а е вицепрезидент на БФС.