Григор отпадна безславно на US Open

Григор Димитров стана поредният от високо поставените играчи на US Open, който рано напуска турнира след изненадващо поражение в три сета от 53-ия в световната ранглиста по тенис Андрей Рубльов. Всичко вървеше отлично за хасковлията, който поведе с 5:2 в първия сет, но след това допусна необясним срив и загуби следващите пет гейма за 5:7. Григор изпусна преднина от един пробив и във втория сет (за 3:1), като доведе нещата до тайбрек, но в него отстъпваше от самото начало и записа само три точки – 6:7(3). В третата част почти нямаше интрига, на практика, защото Рубльов проби рано и демонстрира стабилна психика, за да приключи мача в своя полза за 2 часа и 26 минути.

Така Григор Димитров се представи далеч под очакванията в US Open и въпреки че бе седми поставен и можеше да се очаква, че ще има лесен път до втората седмица на турнира, отпадна още след втория си двубой. Хасковлията също така остава с неособено впечатляваща статистика в Ню Йорк, където най-доброто му класиране остава на осминафинал през миналата и през 2014 година.

За 20-годишния Рубльов това е първа победа над тенисит от топ 10. В следващия кръг руснакът, за когото това е първо участие в трети кръг на турнир от Големия шлем, ще играе с босненеца Дамир Джумхур. С участието си във втория кръг 26-годишният българин си осигури 86 хиляди долара и 45 точки за класацията на АТР, в която заема деветото място.