Григор Димитров под №3 на Australian Open

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще бъде поставен под номер 3 на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. До началото на надпреварата на 15 януари остава още около седмица, но вече са ясни 32-мата в схемата в Мелбърн.

Сред първите десетима няма промени в сравнение с положението на световната ранглиста в края на 2017 година. По-надолу обаче има размествания след края на първите за 2018-а турнири в Бризбън, Доха и Пуне - например, Кевин Андерсън ще бъде 11-и поставен, след като игра финал в Индия и се придвижи с три позиции в световната ранглиста спрямо края на 2017-а.

“Наследникът на Григор Димитров” на шампионския трон в Бризбън Ник Кирьос пък скочи дори с повече - четири позиции, което му отрежда 17-о място сред поставените в жребия за Australian Open. Финалистът в Доха Андрей Рубльов пък прогресира с цели седем места до 32-ото и съответно ще бъде 30-и поставен в Мелбърн.

Анди Мъри, който ще бъде 19-и в света от 8 януари, не участва в Мелбърн и затова играчите под него се придвиждват с една позиция при поставените - първият “облагодетелстван” е Томаш Бердих. 

Истински облагодетелствани обаче са Пабло Куевас и Миша Зверев, които от 8 януари ще са 33-и и 34-и в света, но попадат сред 32-мата поставени, защото освен Мъри, Australian Open пропуска и Кей Нишикори (23-и в света).