Браво! Девойките ни вкараха 6 на Азербайджан!

Девическият национален отбор по футбол на България (до 17 години) победи с 6:1 Азербайджан в първа среща от група В2 на квалификациите за Евро 2024, които са едновременно и пресявания за следващото издание на Лигата на Нациите в тази възраст. Финалният турнир на девическия шампионат ще се проведе от 5-и 18-и май в Швеция.

Българските момичета, родени през 2007-а година, днес не оставиха никакви шансове на връстничките си от Азербайджан. До почивката те водеха с 2:1, а през втората част вкараха още четири гола. Силяна Михалева откри резултата в 4-ата минута, а в 25-ата гостенките изравниха. Ния Дулева направи 2:1 120 секунди преди края на първата част. А след почивката се разписаха също така Никол Диманова, Моника Бальова и Теодора Митова, а защитничка за Азербайджан си вкара автогол.

В другата среща от групата Словения се наложи над Молдова с 6:0. Втората среща на момичетата, водени от треньора Ангел Славов, е на 17-и този месец с молдовките. Очертаващият се финал в групата срещу Словения трябва да се играе на 20-и март.

 

Квалификациите при девойките (младша възраст) се провеждат в две фази. В първата отборите са разпределени в групи по 4 и след това според събраните точки се изготвя ранглиста. Във втората фаза на квалификациите всичките 55 европейски страни попадат в нови групи според ранкинга от първия кръг, като играят на принципа на националните първенства - с изпадане и изчакване.

Победителят в група В2 (където е и България) добива право на участие в Лига А на девическата надпревара, а същото са отнася и за най-добрите два от петте потока в Лига В.