76 делегата от конгреса на Бербатов го провъзгласиха за президент на БФС

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов беше обявен за шеф на футболната централа със 76 гласа на конгрес от делегати, представляващи около 15% от общата бройка на футболните клубове в България.

Тази сутрин бившият голмайстор на Манчестър Юнайтед и неговият екип пристигнаха в НДК и организираха свой изборен конгрес, наречен официално "фарс" от действащото ръководство на футболната централа.

В 15:03 часа присъстващите делегати освободиха от длъжност Борислав Михайлов и всички членове на Изпълнителния комитет. След това се пристъпи към гласуване за нов президент на БФС, като Бербатов беше единствен кандидат.

Преди вота водещият Петър Величков поясни, че на легендарният голмайстор ще са му небходими 39 гласа, за да спечели на първи тур. При липса на такива, трябваше да се стигне до второ гласуване за единствения претендент.

В 17:05 часа Бербатов беше обявен за победител със 76 гласа "за" от 76 гласували.

По-рано през деня,Българският футболен съюз излезе с позиция относно случващото се в Националния дворец на културата в София, където 82 клуба подготвят провеждането на изборен конгрес.

Публикуваме позицията на футболната централа без редакторска намеса:

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава!

Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това – пред безучастния поглед на държавните власти – е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022 г., е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията – единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол.

Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото показване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!"